Förlossning

Så satte det då äntligen igång efter nio långa månaders väntan. Känsliga läsare kanske ska hoppa över det här inlägget ;-)

Jag vaknade tisdag morgon (24/3) och hade riktigt ont i ryggen. Upptäckte rätt fort att de kom i perioder, å efter att ha prövat allt från ett varmt bad till värktabbletter började jag att klocka värkarna. Till en början kom de med 5 minuters mellanrum men vi 14 kom de så tätt som 3 minuter. Men jag var fortfarande skeptisk över att det faktiskt var "på rikigt". Så jag ringde min mamma som vart arg på mig, ringde hem A och sa åt mig att ringa förlossningen. (Hon är för kul, sa till A att det var larmcentralen som ringde *hihi*)

Ringde till Danderyd som sa att vi fick komma in, sen ringde jag (återigen ;) ) till min underbara syster som fick komma och hämta mig eftersom A skulle dröja tills hans chef bytt av honom. När vi kommer in blir vi kopplade till CTG (en maskin som kollar värkar å bebis hjärtljud). Och efter en timme blir vi hemskickade med värktabbletter för jag hade bara öppnat mig 2cm :-S

Åkte till väsby å köpte sushi som vi tog med till rosers. I rosers försöker jag vila, men värkarna håller i sig med 5-3 minuters mellanrum och dem gör ont (!). Så syster ringde dit mormor som fick komma och lägga sina heelande händer på mig. Det hjälpte lite, men tyvärr inte lika mycket som att vandra omkring när värken satte igång. Klockan 20 ber jag A ringa till Danderyd för nu står jag inte ut längre. Dem ber oss komma in igen, å jag frågar lite skeptiskt vad de tänker göra då (har ingen som helst lust att åka bil fram å tillbaka med dem här värkarna) å då skrattar BM lite lätt å säger att med dem här värkarna så borde det ju definitivt ha hänt nått mer och hos dem kunde jag ju få mer mot värken. Precis vad jag ville höra så vi åkte in.

Väl inne på förlossningen kopplas jag återigen till en CTG och blir undersökt, å nu är klockan 21. Ni må tro att jag blev trött när BM talar om för oss att jag har öppnat mig 3 cm, 1 cm på 7h värkarbete! Hon ger mig morfin å sömntabbletter och tar fram en säng till A (vi behövde iaf inte åka hem). Och jag sov faktiskt riktigt gott i några timmar. Fast på morgon mådde jag riktigt dåligt å kräktes å hade mig :( När de kollar hur mkt som har hänt under natten har det inte hänt nånting!

Kl 14 (25/3) har jag äntligen (över ett dygn efter första värken) öppnat mig till 4 cm. Å det är från det som BM räknar förlossningen. Vid det här laget är värkarna så onda och så kraftiga att jag ber om EDA (ryggmärgsbedövning). Samtidigt som jag andas lustgas så sätter narkosläkaren EDA:n perfekt, å efter bara tio minuter så känner jag att jag har en värk då det trycker neråt men smärtan i ryggen är totalt bortblåst. Efter en timme får jag gå upp och tvätta av mig lite och pröva kissa (vilket inte alls gick så de fick tömma min blåsa med ett rör) å då märker jag att det rinner irfån EDA:an i ryggen. Narkosläkaren blir återigen tillkallad, men det är inte EDA:n som läcker utan min kroppsvätska som smyger ut, mycket spännande :-)

Mitt blodtryck börjar rusa iväg och en hel massa läkare kopplas in, å de tas tester å ges mediciner. Vid 17 har jag öppnat mig en hel centimeter till och är nu öppen 5 (ni som läser och undrar varför jag tjatar om dem, det är vid tio som det händer grejer :P). Både jag å läkarna börjar ge upp här, 34 h och halvvägs. Att jag dessutom nu har ett blodtryck på 170/110 ger oss inte bättre föruttsättningar. Så ett eventuellt snitt börjar diskuteras.

Men så händer det omöjliga, när BM kommer in 18.40 är jag öppen 10 cm och vi är med i matchen igen :)

Krystvärkarna kommer igång 20.20, men bebis vill fortfarande inte ut. Så 20.56 tvingar usk:an mig att ställa mig på knä. Det hade jag verkligen ingen lust med, men A och usk:an lyckades få upp mig. 21.08 (nu sitter jag å läser protokollet innan till :P) vänder jag mig om i sittande läge igen för jag har inga krafter kvar. Efter två omgångar krystvärkar kommer klockan 21.18 världens vackraste flicka till världen. Hon är 54 cm lång och väger 4355g:



fortsättning följer :)

puss

Vi längtar efter dig

Det här skulle jag ha hunnit lägga upp innan vi for till bb. Men icke sa nicke =P

Men jag har inte bilden här så ni får hålla utkik :P

Besök hos Bm

Var hos BM idag igen. Blodtrycket är fortfarande för högt (140/85), men de andra värdena är bra.

Mamma hade iofs en topp precis innan jag kom till världen, så vi kan ju hoppas att lilla TK är på g ut snart.

Annars händer det inte så mkt, sover mest hela dagarna ;)

Vår!

Har varit på en extra koll hos min BM idag (det var ju som sagt order från förlossningsläkaren). Blodtrycket är fortfarande alldeles för högt, men dem andra värdena är precis som dem ska va. Så jag fick en ny tid på måndag (för hon vill hålla koll) och order om att ringa förlossningen om jag vart yr, får flimmer för ögonen eller huvudvärk.

Med Bebis var allt bra, TK ligger fortfarande med huvudet nedåt och är fixerad. Hjärtljuden var kalasbra. När BM var å klämde på magen så titta hon upp på mig å sa att jag hade en värk/sammandragning å frågade om jag kände. Å visst gjorde jag det, men det gjorde ju inte ont =S  Så fråga hon hur ofta jag har sånna, å då sa jag som det var att jag inte har nån riktigt koll, för ibland e det fyra på tjugo minuter å ibland ingenting på tre timmar.  Men nu vet jag iaf vad jag ska hålla koll på, bara hoppas att dem blir lite kraftigare.

Idag var det underbart vårväder, å kissemissarna fick vara ute å leka på balkongen.
Något som sessorna tyckte var riktigt mysigt:


Pusss

v.40

Tjena mors trogna läsare och vänner :) Då går vi in i sista veckan (v.39+1) MEN som förstföderska så är det jättevanligt att man går över tiden, jag lovar att jag talar om NÄR det händer nått, så SNÄLLA bespara mig "har TK kommit än"-samtalen! Kommer bara bli ledsen, bitsk och arg om det blir tjat. H*n kommer när h*n kommer =)

Å det är inte än =P I går tog vi en sväng till förlossningen jag, Nattis å mamma.

Det började med att jag i duschen upptäckte att det rann spännande mycket between my legs. Så jag ringde till Danderyd för att kolla om de trodde att det möjligen var vattenavgång, barnmorskan där tyckte det lät som det men var upptagen så hon skicka mig till Karolinksa. På KS tyckte de oxå att det lät som vattenavgång men eftersom jag inte hade nå värkar så tyckte hon att jag skulle ta det lungt´och komma in på en undersökning under sen kvällen. Ringde min underbara syrra som fick agera chaufför (hon är för söt). Så vid halv nio åkte vi in. Jag vart kopplad till ctg och lämna urinprov. Efter 45 min kommer BM tillbaka å berättar att de är skiftbyte och önskar mig lycka till.

Nästa BM kommer strax efter och tar pulsen (som låg på 150/100, vilket var galet högt tydligen) och blodprov för dem misstänkte havandskapsförgiftning. Sedan blev vi utskickade i väntrummet. Där satt vi till klockan två då en doktor kom för att göra en gynundersökning och mäta fostervattnet med ultraljud. Allting såg normalt ut och vattnet var kvar där de skulle.

Så efter 5 och en halvtimme vart vi hemskickade med order om att ring min BM idag och få en tid imorn (ska dit halv ett) och vila.

Så här der magen ut nu:



Puss

Bilen!

Nu så =) Nu har vi ny fiin bil!
Vi hittade den i måndags (för mer än en vecka sen) och föll pladask båda två. Det är en -07a men den är uttagen i oktober så den är bara ett och ett halvt år ;) Den har massa fina finesser med farthållare, regnsensor, färddator etc. De bästa med den är att barnvagnen går in på längden så att vi fortfarande har halva bagageutrymmet kvar :)

Vår första motgång med denna underbara bil var att vi behövde sälja min för att ha kontantinsatsen, men när vi var där på måndagen så sa försäljaren att det inte var nödvändigt, utan att vi bara kunde belåna hela bilen och sen när vi sålt Bosse så kunde vi sätta in den klumpsumman å sänka månadskostnaden. Detta lät ju bra eftersom vi ville ha den här och inte ville gå miste om en sån bra bil i väntan på att få Bosse såld. Men så ringde Försäljaren på tisdagen och berättade att de (pga de dåliga tiderna vi faktiskt är i nu) inte kunde vara utan handpeningen och undrade om vi iville byta in Bosse istället. Byter man in en bil förlorar man alltid eftersom att de i sin tur måste göra en vinst på bilen. Nattis hade lagt ut den på blocket för 30, men jag hade vart nöjd med 20. 15 erbjöd säljaren. Efter överläggning med mamma, pappa å Andreas så beslöt vi oss för att lämna in Bosse (jag köpte ju honom för 15, så egentligen gjorde jag ju ingen större förlust).

Vi skulle ha fått hämtat den i fredags, men eftersom det var fredagen den 13 så lyckades bilfirman köra punka på ena däcket efter att de tvättat den å bytt till vinterdäck. Så istället för att åka vår nya fina bil till dalarna (vi tänkte att vi skulle åka upp och visa den för A:s familj) så fick vi låna Pappas bil (tack,tack).

Så skulle vi då hämta den igår, eftersom att de skulle få in det nya däcket på måndag förmiddag. Men när vi ringer för att kolla att allt är klart så får vi veta att mekanikern är på lunch och att bilen ska vara klar till tre, då A börjar jobba fyra så hann vi ju inte det.

Men idag så fick vi bilen! å så här ser den ut:


mycket nöjd =)

pusss

Fått tillbaka...

... nu har jag fått tillbaka mitt nummer som slutar på massa tvåor ;)

Så ni som hade det tillfälliga kan kasta det å ni som inte fått tag i mig kan nu göra det på det vanliga nummret =P

Ingen bebis än

Först och främst så vill jag be om ursäkt för den dåliga uppdateringen, men vi hann aldrig ta nått kort i torsdags, å sen rymde vi till dalarna hela helgen =)

Det kändes lite lätt pinsamt att packa in babyskyddet och bb-väskan i bagaget, eftersom det fortfarande kan dröja tre veckor till och än så länge ger TK inga som helst tecken alls på att ta sig ut till världen utanför. Men om vi hade lämnat sakerna hemma hade h*n med all säkerhet valt att födas i pappas län :P

Nu gjorde inte skrutten det utan vilar fortfarande i mammas trygga mage.

Imorn ska vi hämta bilen =) Å efter det ska jag berätta om den =P

puss

Nedräkning på hög nivå

Vi har nu klivit in i den efterlängtade "två veckor innan och två veckor efter"-perioden. Idag är vi i v.38 (37+2) och på vårdguiden står det så här:

"Barnet förbereder sig nu för att födas. 92 procent av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in."

Dem sura uppstötningarna tar kål på mig, men värst är att jag inte kan sova mer än en timme utan att kissa :( Knäna börjar oxå kärva, vilket gör det ännu svårare att sova. Men för det mesta är det lugnt, det e riktigt trångt där inne nu, så för det mesta är det nån fot som sticker ut på ena sidan medan rumpan visar sig på andra sidan magen. Fast ibland får jag en spark i revbenen som heter duga, å eftersom de sparkarna sitter i revbenen är det ju inte så lätt att peta tillbaka.




Inbillar jag mig (hoppas kanske e mer korrekt =P) eller har den sjunkit lite?

puss

på torsdag hörrni :)

Dvs imorn =P

" Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat."

Kom nu lilla pyret!


Färdigt =)

Tro det eller ej gott folk men nu är skötbordet färdigt!!

Det blev precis som vi ville ha det, å nu håller jag på å tvättar bebiskläder så att jag kan lägga dem på plats i hurtsen :)



Å snart ska Andreas vakna å då kanske jag får åka å köpa sänggrejer :)

Det e ett jäkla tjat om att det inte finns nå bilder på oss, så här får ni en från september när vi var och berättade för Sofie å Daniel om att vi oxå skulle ha bebis.


Puss

RSS 2.0